CCD مخفف Charged Coupled Device در واقع به چیپ تصویر و حسگر تصویر دوربین مداربسته اشاره می شود. حسگر های CCD در اندازه های مختلفی ساخته می شوند که معمولا با اینچ نمایش داده می شود.

CCD  چیست ؟

CCD  تشکیل شده از میلیون ها سلول نوری یا فتودیود که نسبت به نور حساس هستند. این فتودیودها نور را دریافت کرده و آن را به سیگنال الکتریکی تبدیل می کنند. این سیگنال ها سپس به تقویت کننده می روند و از آنجا به مبدل ADC برای تشکیل تصویر وارد می شوند. همچنین برای نمایش رنگ ها در تصویر از فیلترهای مخصوصی استفاده می شود تا کاملا مکانیسم تشکیل تصویر در چشم انسان شبیه سازی شود.

انواع حسگر CCD  دوربین مداربسته 

  1. تفکیک پذیری: تفکیک پذیری یا رزولوشن یکی از اصلی ترین خصوصیات یک CCD  است. این تفکیک پذیری در دوربین های آنالوگ با تیوی لاین نشان داده می شود. برای مطمئن شدن از تیوی لاین یک CCD میتوان از روی کاتالوگ ICهای روی چیپ تفکیک پذیری قابل پشتیبانی آنها را پیدا کرد.
  2. اندازه: اندازه CCD دومین خصوصیت با اهمیت آن است. در دوربین های مداربسته رایج ترین اندازه CCD “1/3 (یک سوم اینچ) است. باید بدانید که CCDها در اندازه های دیگر نیز مانند ½” ¼” و … تولید می شوند. در زمان انتخاب لنز دوربین حتما به اندازه CCD آنها توجه داشته باشید.
  3. تولید کننده: بزرگترین تولید کننده CCD های دوربین های موجود در ایران شرکت Sony و Sharp است. گذشته از این دو شرکت برخی شرکت های بزرگ تولید کننده دوربین مداربسته خود اقدام به طراحی وتولید CCD ها خود می کنند.

سری و نوع: هر شرکت تولید کننده CCD، CCDهای خود را در چند طبقه قرار می دهد. برای مثال سونی CCDهای خود را در سری مختلف مانند Super HAD، Effio و … طبقه بندی می کند. هر یک از این سری ها دارای خصوصیات خاصی نسبت به دیگری هستند

Agilent

Canesta

Canon

Caeleste

CMOSIS

Dalsa

Eastman Kodak

ESS Technology

Fujifilm

Nikon

Pixim

Samsung

Sharp

Sony

STMicroelectronics

Toshiba

مزایای CCD در دوربین مداربسته 

مزیت اصلی CCDهای Super HAD نسبت به نمونه های CCD عادی سونی حساسیت بهتر انها نسبت به نور است. به طور تقریبی این CCDها حساسیتی ۲ برابر بهتر از CCDهای عادی در مقابل نور دارند. این به بدان معناست که دوربین هایی که به این CCD مجهز شده باشند تصویری با نویز نصف در نور کم به شما می دهند .